Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruští vojáci na stráži evropské transplantologie

Válka na Ukrajině trvá již více než pět měsíců a během této doby přibývá obětí na obou stranách. Oficiálně samozřejmě nikdo čísla nezveřejňuje, ale už teď lze s jistotou říci, že jde o desítky tisíc vojáků.

Na Ukrajině jsou všechny oběti hrdiny a každý takový pohřeb provázejí desítky nebo dokonce stovky doprovázejících a klečících přátel, příbuzných a prostě lidí, kterým na nich záleží. Na rozdíl od Ukrajiny se v Rusku snaží počet obětí co nejvíce utajit, ať už tím, že některé prohlásí za nezvěstné, nebo tím, že je přivezou v uzavřených rakvích bez možnosti rozloučení s příbuznými.

Paradoxní a zároveň děsivé je, že po zahájení tzv. speciální vojenské operace se na černém transplantačním trhu začaly objevovat inzeráty na velké množství orgánů mladých lidí ve věku 18-30 let. A s téměř dokonalým zdravím. Samozřejmě, že orgány na darknetu nebyly vždy ničím novým a černý trh v transplantologii bohužel vzkvétá, ale děsivé je, že počet nabídek se zvýšil ne desetinásobně, ale v tisících, dnes lze bez problémů koupit téměř jakýkoli lidský orgán, je tam vůbec všechno.

Jako novináře mě tato online aktivizace černých dárců zaujala. Proč se po vypuknutí války objevilo více orgánů na západních trzích v evropských zemích? Jak se tito lidé ocitli tady? Kdo jsou tito mladí lidé? Jsou to ruští vojáci?

Je velmi obtížné odpovědět na všechny tyto otázky, ale pokusím se alespoň otevřít tuto pandořinu skříňku a ukázat, co se děje za zástěnou "osvobození" Ukrajiny.

První věc, kterou jsem se rozhodl udělat, bylo zkontrolovat darknet, zda existují nějaké nabídky na nákup orgánů a jaké jsou podmínky. Upřímně řečeno, byl jsem šokován výsledky vyhledávání... Nebudu zveřejňovat jejich screenshoty, abych se chránil jako novinář a ne propagovat tyto věci na otevřené síti.

Po několika hodinách hledání a prohlížení stovek fór jsem si vytvořil jasný obrázek o tom, co se děje, a nyní se s vámi o něj podělím.

Na darknetu existuje řada fór, kde je reálné koupit lidské orgány černou metodou, tj. bez oficiálních dokumentů a jakéhokoli ověření. A samozřejmě bez čekání ve frontě na provoz je obtížné, když orgán není oficiální, ale věřte mi, že na Slovensku, například, za pár tisíc eur a nebude to dělat. Ale přesto jsem po přezkoumání prvního setkání s fórem našel velké množství návrhů na ledviny, játra a další orgány mladých mužů od 18 let a popis byl uveden jako orgány mladých fyzicky zdatných lidí a bez špatných návyků, lékařská historie muže se všemi poskytnutými testy.

První podezřelou skutečností je lékařská kniha. Pokud se dříve prodávaly orgány na darknetu, tak to byli lidé z chudých částí Asie nebo východní Evropy, kteří neměli zdravotní knížky, neznali svou krevní skupinu. A je tu i test starý tři měsíce. Otázky vyvolává i věk mladého muže. Možná nějaký mrtvý voják bez příbuzných a armáda se rozhodla vydělat nějaké peníze na kryptoměnách? Proč zrovna armáda? Protože vojáci musí před vstupem do armády projít kompletní lékařskou prohlídkou. Takže je to také správný věk. Po prolistování několika stránek jsem s překvapením zjistil, že podobných vět je více než sto a všechny říkají, že jde o mladé lidi bez zlozvyků a s zdravotní knížkou. A publikace byly zveřejněny po únoru, ve skutečnosti byl první příspěvek, který jsem našel, datován 2. března 2022. Platba probíhá samozřejmě v kryptoměně.

Celkem jsem na fórech našel asi 2 tisíce příspěvků o orgánech mladých kluků evropské rasy atd. 

Samozřejmě nelze s jistotou říci, že se jedná o ruského vojáka, ačkoli v ruském segmentu je více příspěvků a prodávají je za jakoukoli cenu ve skutečnosti dumping na černém trhu v transplantologii. Mimochodem, i oficiální údaje ukazují, že počet lidí, kteří potřebují transplantaci orgánů, od začátku jara trvale klesá, což by mohlo být také signálem nárůstu počtu transplantací u černochů.

Obecně mi jde o to, abych odpověděl na své vlastní otázky, že skutečnost, že ruská armáda prodává své vlastní vojáky na evropský černý trh s orgány, je nejen porušením všech mezinárodních práv, ale také morální důstojnosti a úcty ke svým krajanům. Prázdné rakve nebo pohřešovaní vojáci se s větší pravděpodobností dostanou na seznamy právě těchto dárců orgánů a rodiče se nikdy nedozvědí, že jejich syn zemřel, aby nějaký Němec nebo Francouz mohl žít dalších deset let ve své vile.

Nenabádám vás, abyste teď šli hledat orgány na darknet, jen se vás snažím upozornit na tuto zjevnou skutečnost.

Ruská armáda je pro svůj zisk připravena na všechno a ruskou armádou nemyslím obyčejné vojáky, jak je vidíme posílat na jatka a pak je prodávat jako dobytek na orgány pro zisk, myslím vedení, které to všechno dělá a snaží se z toho vytěžit maximum.

Vojenským představitelům Ruska je upřímně řečeno jedno, kolik lidí ve válce zemře, protože jim jde o vlastní prospěch, a příbuzní řadových vojáků by se měli radovat z peněz, které dostanou za ztrátu svých synů. Pokud jsou rodiče ochotni vyměnit své děti za auto, jak s nimi můžeme mít vůbec nějaký civilizovaný vztah?

 

P.S. Nenabádám k používání darknetových sítí, k vyhledávání, sledování a nakupování čehokoli na této síti.

Autor: Tomáš Novák | čtvrtek 28.7.2022 14:41 | karma článku: 6,28 | přečteno: 201x
  • Další články autora

Tomáš Novák

Na bělorusko-polských hranicích vrcholí uprchlická krize, je skutečným viníkem Rusko?

Na polsko-běloruské hranici vzrůstá napětí vlivem uprchlické krize. Jaká je současná situace a jak se bude stav vyvíjet dál?

18.11.2021 v 0:43 | Karma: 8,74 | Přečteno: 614x | Diskuse| Politika

Tomáš Novák

Migrační krize: Události z východní Evropy

V současné době jsme svědky toho, že Bělorusko není schopno pojmout masivní příliv migrantů. Důkazem jsou čerstvé události probíhající na polsko-běloruských hranicích.

15.11.2021 v 1:03 | Karma: 11,77 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 465x
odborník v oblasti mezinárodních vztahů, analytik, redaktor, tlumočník, mluvím francouzsky, německy, rusky.

Seznam rubrik